Home Up Zoek Toevoegen Adverteren Site MapNaamsverandering
logoutrecht.gif (1280 bytes)

 

Uw logo op deze plaats? Klik hier.

 

Naamsveranderingen.
Wijzigen voornaam.
Wijzigen achternaam.

 

Wijzigen voornaam.

Ouders zijn vrij om bij geboorte van een kind de voorna(a)m(en) van een kind te kiezen. Een beperking hierbij is wel dat het geen onbehoorlijke naam mag zijn. Kiezen de ouders niet, dan geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand het kind een voornaam.

Wie nadien zijn voorna(a)m(en) wil wijzigen moet een verzoek indienen bij de rechtbank. Daarvoor is de hulp van een advocaat nodig. Om een procedure te starten kan daarom het beste met een advocaat contact worden gezocht. Deze kan u informatie geven over de mogelijkheden, kosten en dergelijke.

Ruim twee maanden na de eventuele wijzigingsuitspraak van de rechter ontvangt de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw geboortegemeente bericht van de griffier van de rechtbank.

Deze registreert de uitspraak dan in uw geboorteakte. Pas nadat dit gebeurt is, is de voornaamswijziging van kracht en zal deze wijziging ook in de gegevens van de bevolkingsadministratie van uw woonplaats worden opgenomen.

 

Wijzigen achternaam.

De geslachtsnaam (achternaam) van een ieder wordt vastgesteld aan de hand familierechterlijke betrekkingen die bij geboorte of bij een later rechtsfeit (bijv. bij een erkenning) ontstaan.

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij de behoefte er is om een andere achternaam te willen gaan dragen zonder dat er iets wijzigt in de familieband.

Als er geen andere mogelijkheden bestaan om dit te realiseren, bijvoorbeeld door naamskeuze, kan een verzoek om naamswijziging worden ingediend.

Voor minderjarigen dient een verzoek te worden ingediend door de wettelijk vertegenwoordiger(s).



Voorwaarden.

De mogelijkheden om de achternaam te wijzigen zijn vastgelegd in een Algemene maatregel van bestuur (AMVB) van 6 oktober 1997, houdende regels voor geslachtsnaamwijziging.

Op basis hiervan is door het Ministerie van Justitie een informatiebrochure opgesteld met daarin een beschrijving van de mogelijkheden, de procedure en de kosten van een dergelijk verzoek.

Deze brochure is te verkrijgen bij de Postbus 51 infolijn, telefoon 0800-8051 (gratis) of bij  Bijzondere Dienstverlening telefoon 030- 286 2192.



Procedure.

Een verzoek dient te worden gericht aan de Koningin, per adres Ministerie van Justitie, Directie Bestuurszaken, Postbus 20300, 2500 EH Den Haag.

In het verzoek dienen de personalia van de betrokken perso(o)n(en) te worden vermeld en om welke wijziging in de familienaam wordt verzocht. Daarnaast dienen zo volledig mogelijk de redenen van het verzoek te worden toegelicht.

Als bijlagen dienen te worden meegezonden:

  1. een geboorteakte.
  2. kopie huwelijksakte (als er sprake is van een huwelijk bijvoorbeeld i.v.m. het verkrijgen van de naam van de stiefvader),
  3. eventueel, een bewijs van inschrijving van de eerdere echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand.

 

 


Problemen met de site? Mail de webmaster.
Copyright ŠThe Utrecht Insider 1999.

TheUtrechtInsider@mailcity.com